Home » Vin-nørdens hjørne » Vin til julemiddagen

Vin til julemiddagen

Vin til julemaden - blog.slikforvoksne.dk

Vin til julemiddagen

 

Vi er ikke de første – og nok heller ikke de sidste – til at komme med gode råd om, hvilken vin du bør servere til dine gæster juleaften. Men det er jo også en dag, hvor langt de fleste gør noget ekstra ud af at holde de gode traditioner i hævd og skabe den perfekte julemad, så hvorfor gå på kompromis med vinen?

Men hvad skal det så betyde, når vi skriver, at man ”ikke skal gå på kompromis”. Betyder det, at man skal købe den dyreste og mest prestigefyldte vin på markedet? Nej, det er så absolut ikke det, vi mener.

Vi mener, at du skal være opmærksom på, hvilke smage der spiller ind, når du laver din julemiddag. Ofte er der tale om store smage fra flere forskellige elementer af middagen, som alle er sammensat af gamle traditioner, hvor der har været tænkt på, hvad der passer sammen til en sådan aften. Derfor synes vi, at det ville være utrolig synd, hvis dit valg af vin skulle gå hen og bryde denne fantastisk gennemtænkte sammenhæng.

 

Vin til anden

Det klassiske valg

Amaronen har siddet på tronen som den sikre julevin i de sidste mange år. Det har den, fordi den er kraftig og kan matche de store smage, der kommer fra den langtidsstegte fugl, diverse slags kål, og hvad man nu ellers serverer på en sådan højtidsdag.

Og nu skal det jo ikke lyde, som om vi prøver at afsætte Amarone-vinene fra deres velfortjente trone. Vi vil bare meget gerne have lov til at komme med nogle gode alternativer, som, på flere punkter, måske ikke blot er lige så gode som Amaronen, men rent smagsteknisk kunne gå hen og komplementere din middag endnu bedre.

Man skal selvfølgelig passe på med at skifte sin klassiske vin ud på en så vigtig aften, hvor det hele allerhelst skal spille. Men her på siden kommer vi altså ikke med et råd om en julevin, vi ikke 100 % kan stå inde for.

Vin til julemaden - blog.slikforvoksne.dk

Vin til julemaden – blog.slikforvoksne.dk

Hvad er det ”nye sort” inden for julevin?

Det skal vi da gladelig fortælle jer. Et af de lande, der for alvor har gjort sit genindtog på det danske vinmarked de seneste år, er Spanien. Derfor vil vi gerne fremhæve to Rioja-vine, som i øvrigt er på tilbud her i julen, nemlig deres 2011 Rioja Crianza, Magnum Bodegas Luis Canas og deres 2010 Rioja Reserva, Marqués de Murrieta.

2011 Rioja Crianza, Bodegas Luis Canas er et rigtig godt bud som årets julevin på dit bord, fordi den har en stærk frugtig smag med en anelse syrlighed, som spiller rigtig godt op imod de federe smage fra maden.

2010 Rioja Reserva, Marqués de Murrieta er et bud til dem, der godt kan lide en vin, der er lidt mere fremtrædende i sin umiddelbare duft og smag. Den har mange af de samme kvaliteter som vinen lige ovenfor, blot en smule mere bombastisk.

Det er selvfølgelig ikke kun Spanien, der har nogle absolut udmærkede alternativer til klassikeren inden for julevine. Det har både Italien, Frankrig, Portugal, Sydafrika … og vi kunne blive ved.

Vin til julemaden - blog.slikforvoksne.dk

Vin til julemaden – blog.slikforvoksne.dk

Vin til de andre fugle

Vi ved jo godt, at bare fordi traditionen siger, at man skal have and til juleaften, betyder det selvfølgelig ikke, at ALLE spiser and til juleaften. Og bare fordi I ikke spiser and, betyder det ikke, at I skal snydes for nogle gode råd om, hvilken vin der skal vælges til jeres juleaften.

Hvis vi starter med gåsen, er den en smule mildere og lidt sødere i smagen end anden og har derfor rigtig godt af en vin, der er mere balanceret i sin smag, for at vinen ikke går ind og overtrumfer den lidt mere delikate smag fra gåsen. Her kunne det klassiske valg passende falde på en bordeaux-vin. Det mere moderne valg kunne falde på 2011 Rioja Crianza, Bodegas Luis Canas, som er den mest milde vin af de to spaniere, vi har valgt at fremhæve til julemiddagen.

 

Springer man derimod helt over i en anden grøft og vælger kalkunen til julemiddagen, får man jo noget helt lyst kød, som er meget mildt i smagen. Derfor er det, måske selvsagt, også en god idé at finde en noget mildere rødvin frem til denne middag.

Til kalkunen har vi valgt Parallele 45 Rouge

 

Vin til julemaden - blog.slikforvoksne.dk

Vin til julemaden – blog.slikforvoksne.dk

Vin til grisen

Mange familier har, som en del af sin julemiddag, en tradition for at servere flæskesteg – og det kan vi jo godt forstå. Valget af vin til et så fint stykke kød varierer meget efter smag. Hvis man kombinerer det med en and eller en anden fugl, synes vi uden tvivl, at en rigtig god hvidvin er det helt rette valg. Til det har vi valgt vores altid klassiske Everton Blanc

Det betyder selvfølgelig ikke, at en flæskesteg ikke kan bære en rigtig god rødvin. De sprøde svær og fedtlaget under dem giver nemlig flæskestegen noget tyngde, som passende kunne blive løftet af en god, men mild rødvin som Missetti Apassimento

 

Men flæskestegen er ikke alene om at være gris på julebordet. På Fyn er der jo også en tradition for at have nogle lækre medisterpølser som et ekstra element til en af årets største middage – og dette fantastiske stykke kød skal selvfølgelig ikke snydes for at have en vin dedikeret til sig. Kødet er endnu finere i smagen end flæskestegen og skal derfor have en helt mild og velafbalanceret rødvin til at komplementere sig. Til det har vi valgt Passi Reali

 

Vin til julemaden - blog.slikforvoksne.dk

Vin til julemaden – blog.slikforvoksne.dk

 

Nu skal vi jo ikke glemme desserten …

Hvis vi først tager den helt traditionelle dessert, nemlig risalamanden, taler vi jo om en fantastisk blanding af piskefløde, mandler og ris. En sådan dessert i sig selv ville kræve en bombastisk dessertvin, der er fyldt med smag.

MEN! Når man sætter sin risalamande sammen med en kirsebærsovs, som jo er en frugtig og lidt sødlig topping, stikker retten lige pludselig i en helt anden retning og kalder på en vin, der matcher de to smage – og dét er en udfordring, fordi smagene netop er så grundlæggende forskellige.

Det betyder selvfølgelig ikke, at det ikke kan lade sig gøre. Det klassiske valg ville helt naturligt være en dessertvin som 10 års Tawny RP – en sødlig portvin med skønne aromaer af tørrede frugter, figner, svesker og mandler. Et perfekt, klassisk match.

Det mere moderne valg kunne være en frisk og syrlig hvidvin som en Pineau des Charentes Blanc, der, med sine nuancer af friske druer, honning, melon og grape, er et fantastisk supplement til de store smage i desserten.

 

De gode juleråd

 1. Køb en vintype, du kender og kan lide. Pas på med at eksperimentere på en så vigtig dag.
 2. Husk at tænke på, hvilke smage, typen af kød og af tilbehør, du serverer til julemiddagen, når du skal vælge dine vine.
 3. Pas på med at blive for prisbevidst – ofte hænger smag og pris ret godt sammen.
 4. Spørg en ekspert. Hvis du ved, hvad du kan lide, kan en ekspedient i en specialbutik ofte hjælpe dig på helt rette vej.
 5. En god julevin har følgende karakteristika:
 • Stor fylde, der kan bære de store smage fra maden.
 • Godt med tanniner (garvesyre) som modspil til fedmen.
 • En smule syrlighed som modspil til kålen, specielt rødkålen.
 • Sødme til at afbalancere alle smagene, så den ikke virker sur oven på en brun kartoffel.

2 tanker om “Vin til julemiddagen

 1. Rigtig god guide til vin-mulighederne i julemåneden :-)
  Der er jo rigtig mange valg , og en dårlig rødvin kan altså godt ødelægge grisen! Ser ud til at være et rigtig godt udvalg af vine, som i har valgt at føre jer.

  /Nicolaj

Der er lukket for kommentarer.