Home » Nyheder » Skotlander Rom. Dansk Rom i særklasse

Skotlander Rom. Dansk Rom i særklasse

Verdens bedste hvide rom er fra Danmark

Skotlander Crew

Skotlander og Nordisk Brænderi har vunder en stribe af medaljer

AF JØRGEN LA COUR-HARBO

 

Det var meget svært for Anders Bilgram, Nordisk Brænderi i Hjorthdal ved Fjerritslev, at få armene ned, da han var færdig med at tælle medaljer efter flere meget store og vigtige konkurrencer forskellige steder i verden. Hans lille virksomhed havde hjembragt ikke færre end 10 priser. Udtrykt på nordjysk er det slet ikke så ringe.

– Det er dejlig at vores produkter bliver anerkendt ikke bare i Danmark, men at vi kan klare os med resten af verden, siger han – lidt beskedent.

I San Franciscos World Spirits Competition kæmpede de med 1500 andre spirituosa. Den konkurrence er en af de helt store. 40 dommere smagte sig gennem de mange destillater. Nordisk Brænderi fik en guldmedalje for Whisky Special Edition no. 1.

Ved samme vurdering fik Skaotlander Rum III of Skotlander Rum I sølvmedalje. Den første er krydret med havtorn samlet på Bornholm, den anden er en lys rom. Begge er udviklet i samarbejde med Anders Skotlander, som lægger navn til rommen.

To guldmedaljer

Ved verdens største romfestival, Miami Rum Festival, blev Skotlander Spirits kåret med ikke mindre end to guldmedajler, den ene endda for Best in Class. Der er tale om en helt ny hvid rom og havtorn-rommen.

Over 130 rom fra hele verden deltog i den store blindsmagning i Miami, og det faldt altså godt ud for Danmark. Anders Skotlander, der er grundlægger for Skotlander Spirits, var sammen med Anders Bilgram i Miami: – Da Skotlander White Rum blev råbt op som Best in Class i kategorien hvid rom, jublede vi hele vejen til scenen. Vi var fuldstændig overrasket og havde slet ikke forventet noget som helst. Og så skulle vi endda op én gang til og modtage guld for vores havtorn-rom.

– Amerikanerne aner ikke, hvad havtorn er, men når de smager vores rom, får de lyst til at tage til Danmark, og de skal være velkomne, siger Anders Skotlander.

Der blev holdt en række møder med amerikanske distributører. Udover distributørerne er en del highend-barer interesseret i den danske rom.

– Nu må vi se, hvordan det går. Der er utrolig mange ord i amerikanerne, men både store og små spirituskæder er interesseret i vores danske produkter, så jeg håber meget, vi inden for et år kan sende den første container rom til USA, siger de to x Anders.

Nordisk Gin Northstar har fået en bronze. Anders Bilgram har arbejdet en del med den. Krydderiet er naturligvis enebær som i ginen fra England. Det er svært at ramme den fine balance, hvor den rene spiritus er i harmoni med enebærren, som er godt markeret.

 

Årets destilleri

Ved Berlin International Spirits Competition blev Nordisk Brænderi ”Destillery of the year”. Producenter fra 20 landet deltog. Juryen smagte godt 200 produkter. Filippa-brændevinen, der miner om eau-de-vie, fik sølvmedajle, og der var bronze til en grappa brændt på druerester fra Guldbæk Vingård ved Støvring.

I London har Skotlander Rom fået prisen som verdens bedste rom-design. Dommeren vurderer her både produktet og den måde, der bliver lanceret på. Der var seks kategorier – bl.a. nye produkter, toldfrit salg og redesign. Blandt de seks vælges den bedste præsentation, og den stod Anders Skotlander altså for.

(Kilde: Sommelier, Medlemsblad for dansk sommelierforening og venner, 2/2015, p. 46)