Home » Nyheder » Vin-nørdens hjørne » Hvordan vælger du tonic til din gin ?

Hvordan vælger du tonic til din gin ?

2556-addiechinncom-ac8-6593-edit-edit

Når man skal vælge tonic til sin gin, er det vigtigt at gøre op med dig selv, hvilken type Gin & Tonic, du ønsker. Skal den være bitter? Blid? Kraftig? Læskende? Det fantastiske ved gin, men samtidig også det mest udfordrende, er, at alle gin er lavet efter forskellige opskrifter. Så for at kunne vælge den perfekte tonic, er det nødvendigt at kende sin gin.

Da der efterhånden er så mange forskellige tonic på markedet, at det kan være enormt svært at gennemskue, hvilke tonic, der passer til hvilke gin. Jeg har derfor lavet en lille vejledning over de tonics, vi har i shoppen, så det bliver lettere for dig at finde den helt rigtige tonic til din Gin & Tonic.


Fever-Tree Premium Indian Tonic Water

2663-200ml-white-indian-tonic-low-res-rgb

Denne tonic var den første premium tonic på markedet, og den satte helt nye standarder for Gin & Tonic. Den er en blanding af botaniske urter, kildevand og den fineste kinin, der stammer fra træet, der i daglig tale omtales som Fever Tree. Tonicen er let, blid og særdeles blød. Kininen er ikke synderligt fremtræden, hvilket gør, at denne tonic ligger i den milde ende med bitterhed.

Den passer rigtig godt til meget neutrale gin, men også til gin, hvor man ønsker at beholde ginnens oprindelige signatur. Hvis man ikke tør vove sig ud i diverse tonics, er Fever-Tree Premium Indian Tonic Water det sikre valg. Dog er der mange gin, som ville blive løftet ved en mere karakteristisk tonic end Fever-Tree. Tonicen er især rigtig god til citrusholdige gin eller sødet gin.

Eksempler: Njord Gin, Napue Kyrö Gin, Hendrick’s Gin, Citadel, Citadel Reserve, Zuidam Dutch Courage Old Tom, Ferdinan’s Quince Gin, Mikkeller Botanical Gin, Copperhead Gin, Skin Gin, Jensen’s Gin, Silent Pool Gin m.fl.

 


Fentiman’s Tonic Water

index

Hvor Fever-Tree er den blide tonic, så er Fentiman’s Tonic Water dens komplette modsætning. En meget kraftig og dominerende tonic med masser af krydderi, bitterhed, sødme og citrus. Det er den første botaniske tonic på markedet, og den er lavet på urtethe og citrongræsekstrat. Kininen er meget tydelig og er især fremtrædende i eftersmagen.

Da Fentiman’s Tonic Water er så kraftig, er det en tonic, man skal være lidt varsom med, da den ret hurtigt går ind og dominerer en gin. Bruges den til gengæld rigtigt, kan den løfte en gin til ekstraordinære højder med sine tydelige karakteristika. Den kræver en gin, der er kraftig og karakterstærk. Især dry gin er en god makker.

Eksempler: Geranium Gin, Monkey 47, Sipsmith, Skin Gin, Elephant London Dry Gin, Copperhead, Sacred Gin, Old English Gin, Beefeather 24, Edinburgh Gin, Dry Fly Gin, Zuidam Dutch Courage Dry Gin, No. 3 Gin, Silent Pool Gin m.fl.

 


1724 Tonic Water

1724-tonic-water

Denne tonic er elegant og fin. Den har en god balance mellem appelsinernes sødme og syre og kininens bitterhed. Tonicen er ikke neutral som Fever-Tree, men går heller ikke hen og bliver så bitter og dominerende som Fentiman’s.

Da denne tonic indeholder utrolig meget citrus, er den meget velegnet til gin, som mangler dette særpræg. Derimod passer den knapt så godt til de gin, der i forvejen er meget citrusprægede. Den ville heller ikke gøre sig godt til gin, hvor man benytter sig af citrusfrugter som garniture, da citrussmagen på denne måde bliver alt for dominerende for ginnens fine balance. Hvor denne tonic er begrænset indenfor ginverdenen, sprænger den alle barrer indenfor premium vodka – det er bestemt anbefalelsesværdigt.

Eksempel: Gin Mare, Monkey 47, Hernö Gin, Tanqueray TEN Gin, Bulldog Gin, Gordon Castle Gin, Jensen’s Gin, Citadelle, Sipsmith V.J.O.P m.fl.

 


Gents Swiss Roots Tonic Water

gents-swiss-roots-tonic-water

Gents er en tonic, der skiller sig ret meget ud ved at indeholde alpeblomster og sukkerroer. Begge dele er med til at skabe en skøn balance mellem kininens bitterhed og citrusfrugternes sødme. Den ligger derfor smukt i midten, og er en god allround tonic, der passer til de fleste gin.

Eksempler: Ferdinan’s Saar Dry Gin, Monkey 47, Geranium, Old English Gin, Dry Fly Gin, Silent Pool Gin, Skin Gin, Elephant London Dry Gin, Copenhagen Dry Gin, Hernö Gin, Napue Kyrö Gin, Botanic Gin m.fl.

 


Doctor Polidori’s Dry Tonic Water
Doctor_Polidoris_Dry_Tonic

Det er mestrene bag Ferdinan’s Saar Gin, der står bag denne tonic. Polidori’s Dry Tonic Water sklller sig meget ud ved at være en meget floralsk og urtet tonicvand, hvor der er tilsat et minimum af sukker. Der er derfor sat mere fokus på tørhed end sødme og bitterhed.

Da Doctor Polidori’s Dry Tonic Water er meget tør og knapt så frugtig i sin stil, begrænses  antallet af gin, som denne tonic passer til. Dog løfter den de tørre gin op i helt nye højder ved at supplere med krydderier og den manglende sødme. Tonicen er ikke udviklet til sødet gin, og selvom det ofte er en glidebane at blande den med denne type, så er der alligevel nogle af de søde, der har gavn af tørheden, som denne tonic bidrager med – balancen er dog hårfin.

Eksempler: Ferdinan’s Saar Dry Gin, Geranium Gin, Old English Gin, Dry Fly Gin, Copperhead Gin, Silent Pool Gin, Elephant London Dry Gin, Citadel, Sacred Gin, Dutch Courage Dry Gin, Skin Gin, Sipsmith London Dry Gin m.fl.

 

 

Læs med næste gang her på bloggen, hvor jeg giver et godt bud på fantastiske punches, der er lette at lave men samtidig helt enormt skønne på grillbordet.