Home » Vin-nørdens hjørne » Hvordan smager man på vin ?

Hvordan smager man på vin ?

Propoptrækker

Hvordan smager man på vin?

Der eksisterer en række anbefalinger i forbindelse med seriøse vinsmagninger, som vi prøver at gennemgå for dig her. Du er selvfølgelig velkommen til at plukke i anbefalingerne og øve dig. Og har du lyst til at prøve at deltage i en professionel vinsmagning sammen med en flok venner eller bekendte, er du velkommen.

Vælg tid og sted

Vinsmagningen bør afholdes tidligt på dagen, hvor sanserne er mest skarpe. Lokalet skal være neutralt og lyst, men skal helst ikke være oplyst af lysstofrør, da det fordrejer vinens farve. Lokalet skal helst være fri for fremmede lugte som mados, parfume, maling etc.

Glassene skal være klare, rene og rummelige og fri for sulforester (skyl dem). Det er bedst, hvis der er en hvid dug eller anden hvid baggrund på bordene.

Arrangøren skal sørge for spyttespande – og det siger sig selv, at rygning er strengt forbudt.

Vinens temperatur og snacks

Vinenes temperatur skal være afstemt i forhold til de forskellige typer af vin.

Skal vinsmagningen ledsages af mad, bør det kun være neutralt, lyst brød eller kiks.

Sådan smager du på vin

Glassene skal kun fyldes ca. en tredjedel, og man bør holde om stilken, så der ikke kommer fedtede fingre på glasset, og vinen ikke bliver opvarmet.

Første skridt er at se på vinens udseende. Glasset vippes let, og vinen betragtes mod en hvid baggrund. Her ser man på vinens farvenuance, for en rød vin kan eksempelvis godt være brunlig eller blålig. Man ser også på, hvor tæt, vinen er. Altså er er farven lys og vandig eller dyb og ugennemsigtig? Er vinen blank og glansfuld?

Næste skridt er duften. Slyng vinen rundt i glasset for at frigøre vinens aromaer. Duft om den er ”ren” i sin duft eller om du kan dufte andet? Er duften kraftig eller reserveret?

Dernæst skal du smage på vinen. Tag en god slurk og slyng vinen rundt i munden, mens du spidser læberne og suger lidt luft ind. Nu skal du smage, om vinen er kraftig eller let? Balanceret – altså er der harmoni mellem alkohol, syre, sødme og tanin?

Bliver smagen af vinen hængende i munden, efter den er spyttet ud, eller afslutter den brat?

Afrund smagningen med en konklusion – det samlede indtryk, som vinen giver. Her kan du vurdere, om vinen er fremragende eller ringe – eller noget derimellem. Er den mon klar til at drikke nu eller skal den ligge lidt? Hvilken type mad kan vinen anbefales til?

Giv eventuelt en samlet karakter, så du kan sammenligne de forskellige vine.

God fornøjelse!