Home » Nyheder » Vin-nørdens hjørne » Det forvirrende rom-marked

Det forvirrende rom-marked

Det forvirrende rom-marked - slikforvoksne.dk

Puh rom? Har du også svært ved at finde ud af, hvilke flasker du tør bevæge dig ud i at prøve, fordi udvalget simpelthen er så stort? Måske du er i tvivl om, hvilken stilart du bedst kan lide? Forvirringen opstår især, når flaskerne overhovedet ikke giver et klart billede af, hvilken smag flasken indeholder. I dette indlæg giver jeg dig et hurtigt overblik over de forskellige stilarter, og udvælger mærker, der passer ind i denne. Alt sammen for at gøre dit valg lettere.

 

Det har ikke været muligt at lave en fælles lovgivning omkring retningslinjerne for romproduktionen. Dette gør, at det kan være utroligt svært for forbrugerne at skelne mellem de forskellige flasker. Men samtidig medvirker dette også til, at der er en hel verden til oplevelser i de forskellige flasker.

Selvom reglerne er så forskellige fra land til land, så er der dog én fællesnævner for romproduktionen. Hvis der står ”rom” på flasken, så er indholdet heri lavet på sukkerrørsmelasse, sukkerrørsjuice eller sukkerrørssirup. Den indeholder med andre ord en spiritus, der er lavet på sukkerrør. De forskellige stilarter bliver i dag opdelt efter, om produktionslandet har været under spansk, engelsk eller fransk herredømme, da rommen først blev udviklet.

Den spanske stilart:

Den spanske stilart er den søde, venlige rom, der er let at gå til. Den er gæret på en base af sukkerrørsmelasse eller sukkerrørssirup og efterfølgende destilleret på et kolonneapparat. Ved kolonnedestillation forsvinder mange smagsnuancer, og rommen bliver derfor let at gå til. Til sidst tilsættes sukker eller melasse, som gør rommen meget sødere end den oprindeligt er ved destillationen. Den er lettere i smagen og har ikke mange tunge aromaer.

De spansktalende kolonier betegner deres rom med ”ron”. Dette er den eneste indikator, man kan finde på flasken ved første øjesyn. Der vil også stå en oprindelse, men det kræver en større baggrundsviden, for at kunne skelne de forskellige lande fra hinanden.

Eksempler på denne stilart er mærker som fx Diplomatico, Ron Zacapa, Ron Millionario, Quorhum, Opthimus, A.H Riise, Ron Esclavo, Ron Centenario mfl.

Det forvirrende rom-marked - slikforvoksne.dk

Den engelske stilart:

Den engelske stilart er rig på smag, tungere i aromaerne og har en middel til ingen sødme. Den er kraftig og lidt svære at gå til, men bidrager med et væld af smagsnuancer, der bliver ved med at udvikle sig i takt med, man nyder den. Rommen er stadig destilleret af sukkerrørsmelasse, men den bliver destilleret efter den gamle pot still-metode, som foregår i kobber pot-stills over en sagte flamme. Dette gør at rommen udvikler rigtig mange estere, som bidrager med en masse smag og dufte. Nogen gange tappes den på flasker ved en højere alkoholprocent end 40 pct.

De engelske kolonier betegner deres rom med ”rum”, som er en hjælpeindikator til at forudse flaskens indhold.

Eksempler på denne stilart er mærker som fx Plantation Rum, Rum Nation, Compagnie des Indes (har også fransk rom), Alfred’s Trail, Holey Dollor, Gosling’s Old Rum, Rum Club mfl.

 

Den franske stilart:

Den franske stilart kaldes også rhum agricole. Rommen er lavet på sukkerrørsjuice, der bliver kolonnedestilleret. Der bliver ikke tilsat sukker til denne type, og rommen er derfor knas-tør, og den minder meget om whisky, med undtagelse af den røgede smag. Da det er et kolonneapparat, der bliver brugt til destillationen, og ikke en pot-stil, bliver rommen meget mere ren i det og uden smagen og duften fra de tunge estere. Rommen fremstår derfor tør, viniøst og en anelse floralt.

De franske kolonier betegner deres rom med ”rhum”, som igen er en indikator til at forudsige flaskens indhold. Denne type er ikke voldsomt udbredt på markedet i Danmark, men de producenter, der er, laver mange forskellige flasker, så udbuddet bliver større.

Eksempler på denne stilart er mærker som fx Rhum Clèment, Rhum J.M, Compagnie des Indes mfl.

Jeg håber dette kunne kaste et lille kort indblik i rommens verden, så du nu har muligheden for at finde din helt egen favorit til ønskesedlen. Måske du nu har fundet din egen stilart eller endnu bedre, har fået lysten til at bevæge dig lidt over på nogle af de lidt mere ukendte områder?

Jeg ser i hvert fald meget frem til at byde dig hjertelig velkommen i butikken til en god sludder og en smagsprøve. Som en lille reminder kan jeg samtidig nævne, at vi både holder rom-smagninger i butikken, i private hjem/virksomheder, og så har vi vores romfestival i februar 2017.

 

Så følg med på Facebook eller i vores nyhedsbreve, så er du opdateret.